Er ryg- og mavetræning for dig?
De fleste mennesker med rygproblemer vil have glæde af programmerne (se info og video om diagnoser nedenfor).
Programmerne er vel kontrollerede og gennemtænkte, og du lærer at teste din ryg, så du altid er sikker på, kun at lave øvelser, som du ryg reagerer positivt på.
Jeg anbefaler, at du clearer med din læge hvis:
- Du er opereret i ryggen eller maven indenfor de sidste 3 måneder
- Du har voldsomme rygsmerter, der ikke er undersøgt tidligere
Jeg anbefaler, at du akut søger læge hvis:
- Du pludselig oplever problemer at holde på vandet/ lade vandet
- Du pludseligt bliver følelsesløs / får føleforstyrrelser på indersiden af lårene/i skridtet
- Du får svært ved at kontrollere musklerne i dine ben
Slidgigt i lænd og ryg (atrhrose)?
Træning er en vigtig del af behandlingen, når du har slidgigt. De fleste responderer rigtigt godt på både smidigheds- og styrkeøvelser. Som nævnt ovenfor lærer du at teste dig selv og din ryg, så du kun træner øvelser, der bedrer netop din ryg.
Se video med svar på træning til slidgigt i ryggen HER.
Spondylolistese og arcolyse - kan jeg stadig lave øvelserne?
Som udgangspunkt JA. De fleste mennesker med spondylolistese bedres, når ryggen rundes/krummes. Det sker f.eks. når du laver en mavebøjning. En lille del af spondylolisteseramte har det dog omvendt, så de bedres, når ryggen svajes. Lige meget hvad, lærer du at teste dig selv, før du laver en øvelse. Efter du har lavet en given core øvelse kan du teste dig selv igen, og således vurdere, om øvelsen har påvirket din ryg i en positiv retning (eller undlade øvelsen, hvis din ryg reagerer negativt).
Se video med svar på træning til spondylolistese HER.
Diskusprolaps / andre diskusproblemer i ryg eller lænd? Kan jeg træne med?
Det afhænger helt af, hvor du er i forløbet med din diskusprolaps. Hvis den er opstået indenfor de sidste 3 måneder, kan ryggen være så irritabel, at jeg vil anbefale dig at opsøge individuel, "live" rådgivning. Hvis din prolaps derimod er af ældre dato, eller du har været igennem et genoptræningsforløb, vil du oftest have glæde af øvelserne. Som nævnt ovenfor lærer du at teste din rygs smidighed OG smerter. Når du har lavet en ny øvelse, kan du således teste, hvordan dine smerter og din bevægefrihed blev påvirket af øvelsen. På den måde kan du sortere i de øvelser, som du lærer, og kun lave øvelser, der bedrer netop din ryg.
Se video med svar på træning til diskus problemer HER.
Spinal stenose - kan jeg bruge øvelserne?
De fleste med stenose vil kunne bruge flere øvelser fra programmerne. Normalt fungerer det godt at bøje ryggen (som i f.eks. mavebøjninger), men det kan genere ryggen at svaje (som i f.eks. rygbøjninger). Stenosen kan være mere eller mindre fremskreden, og i de sværeste tilfælde kan det være en udfordring at finde øvelser, der ikke forværrer smerterne. I programmerne llærer at teste, hvilke øvelser, der påvirker dig positivt, så du får en sikkerhed for, at du kun træner de øvelser, der er bedst for netop dig.
Se video med svar på træning til spinal stenose HER.
Scoliose - er øvelserne sikre for mig?
Jeps! Alle scolioserygge har glæde af smidigheds- og styrketræning. Men øvelserne skal tilpasses til dit niveau, og det er vigtigt at du noterer, hvilke øvelser der præcist påvirker dine gener positivt. Hvis du har læst resten af denne side, kender du efterhånden remsen: Du lærer at teste din rygs smidighed OG smerter. Når du har lavet en ny øvelse, kan du derfor teste, hvordan dine smerter og din bevægefrihed blev påvirket af øvelsen. På den måde kan du sortere i programmernes øvelser, og kun lave øvelser, der bedrer din ryg.
Se video med svar på træning til scoliose HER.
Scheuermann - kan jeg have glæde af øvelserne?
Ja, øvelserne giver dig større smidighed og styrke i ryggen, hvilket mange mennesker med Scheuermann har glæde af. Det er derimod meget individuelt, hvordan øvelserne påvirker dine smerter (se info om rygsmerter nederst på siden her). Programmerne lærer dig at teste dig selv. Når du har lavet en øvelse, kan du således teste, hvordan din smidighed og dine evt. smerter blev påvirket af øvelsen. På den måde sikres det, at du kun bruger tid på øvelser, der påvirker netop din ryg positivt.
Se video med svar på træning til Scheuermann HER.
Knogleskørhed - er øvelserne OK for mig at lave?
Styrketræning er fantastisk træning ift. at vedligeholde, og i nogle tilfælde øge din knoglestyrke. Du kan med fordel være opmærksom på:
- Hvis du indenfor de sidste 8 uger har haft et sammenfald i én / flere ryghvirvler, skal du ikke træne styrkeøvelser fra dinryg's programmer
- Hvis du tidligere har haft sammenfald i én eller flere ryghvirvler anbefales det, at du starter på program 1, og at du over 2 - 3 måneder bygger på til program 2 i "Stærk Core - I 4 Opbyggende Online Programmer"
- Hvis din såkaldte T-score er lavere end - 3,0, anbefales det at du træner program 1 eller 2 i "Stærk Core - I 4 Opbyggende Online Programmer", og at du langsomt over måneder evt. bygger op til program 3 og sidenhen 4.
- Hvis din T-score er højere end -3,0, og du ikke tidligere har haft sammenfald, kan du træne med på alle programmer, så længe du går gradvist frem.
Hvis du er i tvivl anbefaler jeg, at du clearer med din læge eller lokale behandler, før du går i gang med programmerne, eller skriv til info@dinryg.dk, så hjælper vi gerne.
Se video med svar på træning til knogleskørhed HER.
Modic forandringer - kan jeg have glæde af øvelserne?
Måske - det afhænger af, hvor længe du har haft Modic forandringer. Nyere forskning og klinisk erfaring viser, at de første år med Modic forandringer ofte er meget smerteprægede, og her bedrer ryg- og maveøvelser sjældent dine smerter (i nogle tilfælde forværrer rygøvelser dine smerter). Hvis dine Mordic forandringer er flere år gamle, kan man ofte have glæde af træning, og et nyere studie viser, at fremtidsudsigterne efter 13 år ser lysere ud for mennesker med Modic forandringer, end de gør for rygsmerte plagede med andre diagnoser og rygproblemer. I det tilfælde vil de fleste have glæde af træningsprogrammerne, der systematisk bedrer din styrke og smidighed i ryggen.
Se video med svar på træning til Modic forandringer HER.
Jeg har fået stivgjort nogle ryghvirvler - kan jeg følge programmerne alligevel?
Lægen, der opererer dig, lægger altid en plan for, hvornår og hvordan du må bevæge ryggen efter en operation. Typisk har man "frie tøjler" til at bevæge ryggen frit efter 3 måneder. Ved enkelte operationer anbefales det dog, at begrænse bestemte bevægelser i op til 12 måneder efter operationen. Jeg anbefaler derfor, at du tjekker op med din læge, hvis du er opereret indenfor det sidste år.
Hvis det er længere tid siden, at du blev opereret, er du velkommen. Du har behov for at holde ryggens øvrige led smidige og mave- og rygmuskler stærke, og netop det træner vi i træningsprogrammerne.
Se video med svar på træning efter stivgørende operation HER.
Mit bækken sidder skævt - er det en god idé at træne ryg- og maveøvelser?
Mange oplever at få "diagnosen" skævt bækken hos en behandler. Mange biomekaniske studier har vist, at der er meget lille bevægelighed i bækkenleddene, hvorfor det virker usandsynligt, at leddene kan sidde "skævt". Der er derimod bevægelighed i bindevæv, muskler og sener omkring bækkenet. Så når du oplever, at en behandling "virker" på dit bækken, er det sandsynligvis påvirkningen på bindevæv, muskler mv., der giver dig en positiv effekt. I alle træningsprogrammer hos dinryg.dk arbejder vi med smidighed i hofteled og lænderyg (der ligger "nord" og "syd" for bækkenet). Og vi træner udholdenhed og styrke i ryg-, mave-, hofte- og ballemuskler, der alle er vitale og centrale muskler omkring bækkenet. Du kan derfor have god glæde af træningsprogrammerne, så længe du går forsigtigt frem, og tester hver enkelt øvelse med "test-dig-selv" værktøjet, der er en del af alle programmer.
Hvad med, når jeg er hypermobil?
Behandlingen for hypermobilitet består netop af styrketræning, for at øge fasthed og styrke i muskler og bindevæv samt af kropsbevidstheds træning, så du mærker, hvornår dit led kommer ud i en yderstilling. Da træningsprogrammerne indeholder både styrketræning og øvelser for din muskel- og ledsans i et kontrolleret tempo, er programmerne sikker og hensigtsmæssig træning for dig med én eller flere hypermobile led.
Kan programmerne bruges til træning af delte mavemuskler (rectus diastase)?
Ja, det kan de. Men der findes mere målrettede online træningsprogrammer til præcis genoptræning af musklerne ved delte mavemuskler (tjek Elin Solheim eller Kejserinderne, der har kompetente fysioterapeuter "bag roret"). I disse ryg- og mavetrænings programmer har vi ikke den dybdegående fokus på bækkenbunds- og vejrtrækningsmuskler, som genoptræning af delte mavemuskler kan påkræve.
Jeg har også piskesmæld - er kurset for mig?
Som udgangspunkt nej. Piskesmæld dækker over en række problematikker og smerter, der kan være mere eller mindre generende for den enkelte. Fælles for mange mennesker med piskesmæld er, at de har svært ved at løfte hovedet op fra gulvet (som man bl.a. gør, når man laver mavebøjninger). Da mavebøjninger er en del af programmerne anbefaler jeg ikke, at du kaster dig ud i træningen "på egen hånd". Øvelserne kan sagtens indgå i et godt genoptræningsprogram for piskesmælsramte, men så anbefaler jeg, at du bliver undersøgt og fulgt individuelt "live" af en professionel (fysioterapeut, kiropraktor, psykomotorisk terapeut eller lignende).
Det primære fokus i programmerne er at opbygge styrke i coremusklerne, så du får større bevægefrihed i din hverdag.
Hvis dit primære problem er rygsmerter, er det 8 ugers online rygtræningsforløb "Smertefri Ryg" målrettet til at minimere dine rygsmerter. Du kan læse mere om "Smertefri Ryg - 8 ugers online forløb om rygtræning HER.
Træningen er ikke for dig der:
- Ønsker personlig sparring og træning - programmerne er designet til resultatgivende selvtræning (med mindre du deltager på ét af vores superviserede forløb, hvor der selvfølgelig er mulighed for sparring).
- Allerede træner corestyrke 4 eller flere gange om ugen, da programmerne så bliver for lette
OK, det giver mening - Tilmeld
Din investering i bevægefrihed, styrke og en smidig ryg er 999 kr.
(eller 4 rater á 250 kr med 4 ugers ml.rum)