Ondt i lænden
- Få hjælp til akut selvhjælp her
80 % af den danske befolkning har haft ondt i ryggen på et tidspunkt i livet. At have ondt i lænden i perioder er en normal del af det at være menneske, men det gør desværre sjældent oplevelsen mere behagelig! De fleste episoder af ondt i lænden er ganske ufarlige, og der er sjældent "gået noget i stykker" i ryggen. Kun ca. 5 % af tilfælde med ondt i lænden skyldes alvorlige problemer som betændelse i en discus eller brækkede ryghvirvler. Ca. 85 % af mennesker med ondt i lænden har det, der betegnes som "uspecifikke lændesmerter". Det betyder kort og godt, at læger og vi fysioterapeuter ikke præcist kan sige, "hvad der er galt" i lænden.
Det giver egentlig ret god mening, hvis man ved, hvordan rygsmerter "fungerer". Men det er en helt anden snak, som du kan høre mere om her: Rygsmerter - sådan "fungerer" de. KLIK HER!
Her er 3 gode råd at følge, hvis du har nyopståede lændesmerter.
1. Forbliv aktiv og bevæg dig så meget som muligt, når du har ondt i lænden
Så kommer du dig hurtigere. Mange lændesmerter påvirkes ved forskellige stillinger/aktiviteter. Her er idéer til, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre.
Bliver smerten værre, når du står/går?
Hvis JA, så prøv disse aktiviteter/bevægelser i stedet:
Cykling, roning rygsvømning eller mavebøjninger
Bliver smerten værre, når du sidder?
Hvis JA, så prøv disse aktiviteter/bevægelser i stedet:
Gå, jog, stavgang, løb, brystsvømning / crawl eller rygbøjninger
Din målsætning skal være, at finde bevægelser/aktiviteter, du kan gøre smertefrit eller bevægelser, der ikke forværrer smerten.
Er dine lændesmerter upåvirkede, af de stillinger du indtager/bevægelser du gør? Så bevæg dig alt du kan (så længe smerten ikke forværres).
2. Når du har ondt i lænden er det OK at hvile i løbet af dagen, men undgå at ligge i sengen hele dagen
Du kommer dig nemlig hurtigere, hvis du også er oppe og bevæge dig. Eksperimenter med, hvilke stillinger, der føles rarest for dig; ligge på ryggen, på siden eller på maven? For mange er det behageligt at ligge på ryggen med støtte under knæene. Hvis du er én af dem, er her en god afslapningsøvelse, der også inddrager din vejrtrækning:
Mange oplever, at smerter i lænden især kommer i pressede perioder (arbejde, sygdom, stressende livssituationer mv.). Overvej derfor, om du kan sætte tempoet ned i en periode.
3. Overvej om smertestillende medicin gavner dig, når du har ondt i lænden
Tidligere anbefalede man, at tage smertestillende håndkøbsmedicin i en kortere periode, for at lindre ondt i lænden. Nu anbefales det at være tilbageholdende med smertestillende medicin, da det har dårlig effekt på både smerter og bevægefrihed på kort og lang sigt. Dette gælder både Paracetamol (ex. Panodil & Pamol), såkaldte NSAID-præparater (ex. Ibuprofen & Ipren) og Opioider (ex. Morfin og Oxycontin).
Hvis du er i tvivl er det altid en god ide at tjekke med din læge, hvad der er mest optimalt for dig, da ovenstående er generelle anbefalinger.
For nogle lindrer noget så "gammeldags" som en varmepude eller en ispose også godt (husk stof mellem huden og isposen, så du undgår forfrysninger). Brug højst varme/kulde 20 min hver 2. time, og ikke om natten.
.......og glæd dig til sidst over, at de fleste tilfælde af ondt i lænden forsvinder fuldstændigt i løbet af nogle uger :-)
Vil du lære flere muligheder for at komme af med dine smerter i lænden?
Klik her og få øvelsen, der minimerer rygsmerter for 90 %
(det "koster" kun dit navn og mail.add, så vi kan sende dig første del om 1 min.)
Overvejer du, om en scanning vil hjælpe dig?
Der er meget dårlig sammenhæng mellem det man ser på en scanning/røngtenbillede, og de smerter, som en person oplever. Sagt på anden vis; du kan have en diskusprolaps mellem 4. og 5. lændehvirvel, men opleve smerter i ryggen mellem skulderbladene i stedet (hvor der ikke ser ud til at være en diskusprolaps). Faktisk er det sådan, at ca. 80 % af mennesker, DER ALDRIG HAR HAFT ONDT I RYGGEN, har én eller flere "skader" (diskusprolapser, slidgigt mv.) på en scanning/røngtenbillede.
Undersøgelser har vist, at mennesker der hurtigt får lavet div. scanninger klarer sig smerte- og bevægemæssigt dårligere end mennesker, der ikke bliver scannet. Det skyldes muligvis at der ofte ved scanniger forekommer "falsk positive" fund, f.eks. gamle diskusprolapser eller slidgigt i ryggen, der intet har at gøre med den aktuelle smerte. Men hvordan ville du reagere, hvis du "sort på hvidt" kunne se, at din ryg var slidt? De fleste af os bliver bekymrede, bange for at bevæge os og for at gøre skaden værre. Derfor kan man ende i en negativ spiral, hvor man bevæger sig mindre, og hvor ryggen derfor bliver svagere og stivere. Følg derfor som udgangspunkt de 3 gode råd ovenfor - så kommer du dig hurtigst.
Der er situationer, hvor en scanning/et røngtenbillede kan være fornuftigt. Hvis din læge mistænker, at du har brækket en ryghvirvel, du har betændelse i en diskus, der er tryk på en nerve eller der er mistanke om, at du har kræft.
Er du i tvivl om du skal søge læge?
Søg læge hvis du:
- Har voldsomt ondt i lænden, eller du er utryg ved dine rygsmerter
- Bliver kræftesløs i benene
- Føler dig syg eller oplever uforklarligt vægttab
- Ikke kan gå på arbejde pga. ondt i lænden, og derfor behøver en hel-/delvis sygemelding
Søg akut læge, indenfor de nærmeste timer, hvis du:
- Får svært ved at holde på/lade vandet
- Bliver følelsesløs i huden på indersiden af lårene
- Pludselig mister evnen til at bevæge dele af ben eller fod
Ovenstående kan skyldes en stor diskusprolaps, der skal opereres indenfor 24 timer.
Læs flere råd om akutte rygsmerter fra sundhed.dk her.
Få øvelsen, der minimerer rygsmerter for 90 % (i bytte for din mail.add.)
*** Husk at tjek din mail.add for slåfejl ***
* Du skriver dig samtidigt op til at modtage brugbar viden, banebrydende øvelser samt go'e tips og tilbud. Jeg sender dig kun mail, når jeg virkelig har noget værdifuldt på hjertet. Det anbefales, at du kun melder dig til ét gratis program af gangen, da du ellers let "drukner" i mails.
★ Pernille er uddannet fysioterapeut, personlig træner og hun er Z-Health
Mastertrainer (eksamineret i det amerikanske trænings- og performance system,
Z-Health, der bygger på funktionel neurologi og neuroscience).
Når Pernille ikke hjælper klienter i sin fysiske eller online klinik
er hun træningskonsulent hos Politiet, og hun har udviklet et
nationalt rygtrænings koncept i samarbejde med DGI . ★