Loading...

 

Livshistorier fra Smertefri Ryg

 

Her kan du møde kvinder og mænd, der har deltaget på "Smertefri Ryg" forløbet, og du kan se, hvad deres resultater har været.

 

Hvis historierne her bliver for lange, kan du se korte udtalelser nederst på siden HER i stedet. 

 

 

★ Susanne deltog på hold 1 af "Smertefri Ryg" tilbage i december 2016 ★

 

 

Susanne havde rygsmerter i en LANG periode - og derfor er hendes historie ditto lang, da der skal være tid til at høre Susannes historie. Men hvis du hænger med hele vejen, er du om 3 min klogere på:

 

  • Hvorfor Susanne var i tvivl om rygtræning
  • Hvad hun gjorde for at blive smertefri (...der tog 10 min dagligt i snit....)
  • Om Susannes "vej" måske også kunne være effektiv for dig?
  • Få Susannes 3 afgørende erfaringer - og brug dem i din egen rygproces.

 

 

Mød Susanne:

 

"Jeg har allerede været til 2 forskellige fysioterapeuter, en kiropraktor, en osteopat og en akupunktør, så jeg er meget i tvivl, om "Smertefri Ryg" kan hjælpe mig". 

 

Sådan skrev Susanne til mig. Og hun fortsatte:

 

"Jeg er nysgerrig på, hvordan du kan give mig individuel vejledning, når du ikke kender alle detaljer i min ryghistorie?".

 

 

Susanne var i tvivl - og det kan jeg egentlig godt forstå (med den behandlingshistorie).

 

Forøvrigt havde Susanne en discusprolaps, og hun døjede med en konstant prikkende/sovende fornemmelse i sit venstre ben og smerter ned venstre hofte. Derfor var hun heller ikke en del af den primære målgruppe, som Smertefri Ryg Online Forløbet er designet til. Hun havde nemlig haft sine problemer dagligt over en lang periode (forløbet er primært til dig med periodevist tilbagevendende rygsmerter). Men efter en længere "snak" på mail, besluttede Susanne og jeg os alligevel for at give det et forsøg.

 

Susanne gik derfor i krig med forløbet. Hun så videoer, testede sig selv og stillede spørgsmål til vores "LIVE video"-møder i den lukkede facebookgruppe.

  

Susanne havde ondt i ryg og venstre hofte

  

Helt konkret blev Susanne klogere på:

 

  • Hvordan hun ved hjælp af enkle tests, kunne blive sin egen bedste træner, så hun kunne udvælge de absolut mest effektive øvelser for netop hende
  • Hvordan smerter "fungerer" - og hvilke knapper hun selv kan skrue på, for at mindske rygsmerterne
  • Smidighedsøvelser for ryggen - og andre vigtige dele af kroppen
  • Vejrtræknings-, balance- og synsøvelser, der kan mindske smerte og optimere rygmusklernes funktion
  • Hvordan hun kan øge sin modtandskraft mod smerter via at optimere bl.a. søvn, kost, væske og mentale stressniveauer

 

 

★ Fast forward 2 måneder. 

 

Efter at have deltaget på Smertefri Ryg Online Forløbet skrev Susanne på hjemmesiden:

 

"Kombinationen af videoer og materiale med teori og øvelser - og efterfølgende LIVE møder via Facebook - gjorde lige præcis forløbet til en perfekt blanding af generel viden om smerter, øvelser mv. og så den individuelle dimension, hvor Pernille mødte den enkelte. LIVE-møderne på Facebook giver lige den personlige dimension, som man kan være bange for et misse i et online forløb. På møderne føltes det pludseligt meget nærværende - og det var rart at få svar her og nu på ens spørgsmål.

 

Jeg er blevet bevidst om, at man kan gøre andet for sin ryg end bare de gængse øvelser. Specielt er jeg blevet mere bevidst om, hvordan åndedræt, balance og syn også påvirker.

 

Jeg vil klart anbefale forløbet til DIG, som måske sidder med samme betænkeligheder, som jeg gjorde - for de blev absolut afkræftet, da vi først kom i gang".  

 

 

★ Fast forward yderligere 4 måneder:

 

"Jeg har det faktisk forbløffende godt og har haft det i et par måneder efterhånden. Jeg mærker ingen udstråling i hverken ben eller hofte mere - men er dog stadig noget stiv. Men ingen deciderede smerter, så det er jo fantastisk :-)

Jeg får lavet smidighedsøvelser næsten hver dag - som det nu passer ind - men må indrømme, at det stadig ikke er så regelmæssigt, som det burde være...... De fleste dage bliver det bare en enkelt runde - det løsner virkeligt op. (tager 5 min, red.)

Derudover er eneste ændringer, at jeg sammen med et par veninder ind i mellem tager nogle gode lange gåture i rask tempo. Har endda vovet mig ud i et par små løbeture. Bevægelse har jo altid hjulpet mig tidligere, så jeg tænker, at bare det at holde mig i gang gør godt.

På det seneste er jeg også begyndt at ligge mere udstrakt, når jeg sover - og jeg synes faktisk også, at det letter min stivhed om morgenen.

Så alt i alt fremgang her hos mig - og det er virkelig dejligt :-)". 

 

 

Derfor blev Susanne smertefri:

 

Her kunne jeg skrive, at det udelukkende skyldtes, at Susanne var med på Smertefri Ryg - 8 ugers online forløb om rygtræningMeeeennnnnn sandheden er nok en kombination af:

 

  • Naturlig heling - det er nu over 18 måneder siden, at Susanne sidst blev scannet (viste en ny og en ældre diskusprolaps). Mange prolapser forsvinder helt el. delvist i løbet af 12-15 mdr.
  • At Susanne har været vedholdende med alsidig bevægelse og de øvelser, som påvirkede hende positivt 
  • En positiv og nysgerrig tilgang til, hvad ryggen trives med fra dag til dag 
  • Modet til at afprøve sine "ryggrænser", f.eks. med små løbeture
  • Og så selvfølgelig viden, redskaber og øvelser, som Susanne fik med sig, fra Smertefri Ryg Online Forløbet.

 

  

Garanterer jeg så, at du vil være smertefri i ryggen resten af livet, hvis du gennemfører Smertefri Ryg Online Forløbet?

 

Næh! 

 

Eftersom jeg ikke er "Master of the Universe", vil det være direkte uærligt at give dig den slags garantier.

 

 

Jeg garanterer dig derimod, at:

 

  • Hvis du får ondt i ryggen igen, vil du være rustet til tænderne med viden og redskaber, så du hurtigst muligt kan blive smertefri igen
  • At dine bekymringer om, hvad der "er galt" i din ryg, vil blive afklarede og kraftigt minimerede
  • Du vil begynde at stole på din ryg, og du vil erfare, at den kun vil dig dit bedste
  • Du får mere bevægefrihed i takt med, at du ubekymret bevæger ryggen mere alsidigt 
  • Du vil få ny og banebrydende viden, som du sandsynligvis ikke er stødt på hos de 17 behandlere, som du allerede har set......

   

 

★ Fast forward 2 år. 

 

"Jeg er super glad for, at jeg igen kan løbe 2 gange om ugen (5 - 7 km, red.), og nu har jeg fået mod på at prøve golf, så jeg kan spille med resten af familien".

 

Men hvad er det så Susanne har gjort for at komme fra dagligt smerteplaget til nu at være smertefri og ikke det mindste hæmmet af ryggen?

 

 

Her kommer Susannes opskrift: 

 

1. "Jeg har har lært min krop at kende. Jeg kender "faresignalerne" og kan mærke når noget er lige ved at "sætte sig" i ryggen. Så bremser jeg op og intensiverer øvelserne - især smidighed og styrke - indtil faren er drevet over"

  

 

 

2. "Jeg står en del op ved mit hæve-sænke skrivebord. Ryggen trives stadig ikke med at sidde ned en hel dag".

 

(det gør min i øvrigt heller ikke, så de dage, hvor jeg ikke har klienter og træningshold, står jeg en del op og arbejder ved....... køkkenbordet....... evt. med computeren opstavlet på nogle tykke bøger, da det lige er den bedste højde jeg kan finde. Snup tippet og test, om det også kunne være godt for din ryg, red.)

 

 

3. De 2 T'er: Træning og Tålmodighed.

"Jeg har jo selv været i smertehelvede i de perioder, hvor jeg har haft en discusprolaps, så jeg ved, at det virker fuldstændigt uoverskueligt. Men jeg har bare lært, at det kræver træning (eller bevægelse, red.) og tålmodighed, og så er kroppen så smart indrettet, at den "heler" sig selv med tiden...... i de fleste tilfælde (der er naturligvis undtagelser, som er operationskrævende - der har jeg jo også været).

 

 

Så der har du den. TAK til Susanne - og go' fornøjelse på golfbanen :-) 

 

   

Du kan se mere og tilmelde dig "Smertefri Ryg - 8 ugers online forløb om rygtræning" lige her.

 

 

***

 

 

★ Mød Svend, der deltog på hold 2 af "Smertefri Ryg" i 2017 ★ 

 

 

Svends historie gør dig klogere på:

 

  • Hvordan Svend fandt den primære trigger til sine rygsmerter
  • Svends top 5 råd til at løse rygsmerter (især råd 2, vil du nok være positivt stemt for)
  • Hvordan Svend slog sin egen rekord i Vasaløbet, men s han forblev "gode venner" med ryggen

 

 

Mød Svend og følg hans vej til personlig rekord i Vasaløbet: 

 
En aktiv mand, der løber på rulleski, spinner 1 - 2 timer om ugen, dyrker pilates og laver enkle, korte, daglige rygøvelser.  
 
 
Altså, når han ikke lige arbejder, sejler og er sammen med familie og venner.
  
 
"Det går godt og fremad, med en langsigtet plan. Og med fokus på ikke at overbelaste ryggen, men dog fortsat med bevægelse. 
 
Jeg kan nå gulvet med fingrene (foroverbøjning af ryggen med strakte ben - kunne tidligere kun nå knæene med fingrene, red.). Så det er rigtig godt, og jeg synes også mit velvære i det hele taget er bedre". 

 

 

Men sådan har det ikke altid været.......

 

For 8 måneder siden skrev Svend til mig første gang: 

  

"Jeg har døjet med periodevise smerter i lænden gennem godt tyve år, og har med tiltag lykkedes med at holde det nede. Men jeg er ikke lykkedes med at finde den bedste formel endnu, og jeg er fortsat i tvivl om, hvorvidt jeg anvender de rette øvelser.
 
 
Jeg fik et rigtig slemt hold i ryggen for en uge siden, hvor jeg ikke kunne komme ud af sengen næste morgen. Jeg blev hentet af en ambulance, men kunne heldigvis efter diverse smerte behandling komme på benene igen og komme hjem samme dag. De konstaterede ikke nogen kritiske problemer med min rygsøjle på hospitalet.
 
 
Jeg går allerede rundt igen, men har brug for gode råd til at komme helt oven på igen, og ikke mindst til at få udviklet et bedre individuelt program for forebyggelse af lignende situationer i fremtiden.
 
 
Jeg dyrker normalt jævnligt motion med cykling/rulle ski, spiser fornuftigt, ryger ikke etc.
 
 
Jeg overvejer nu enten at følge dit online kursus, alternativt at finde mig en god coach til individual dialog".
 
 
 
Svend blev indlagt med ondt i ryggen
 
 
 
AV!
 
 
20 år med problemer til / fra og nu indlagt med ambulance pga. rygsmerter. Jeg ved ikke med dig, men jeg har den ALLER STØRSTE respekt for Svends situation. Smerter påvirker virkeligt mange aspekter i livet:
 
 
  • Overskud til familien og venner
  • Overskud på arbejdet (hvis du overhovedet kan arbejde, når du har ondt)
  • Dit humør - langvarige smerter er så belastende, at de øger risikoen for f.eks. at få en depression
  • Din bevægefrihed -  alt bliver besværligt og "tungt", når man har ondt
  • Kort sagt, rygsmerter påvirker: din mulighed for at nyde livet, forsørge dig selv og være noget for andre 
 
 
Så jeg var virkelig imponeret over, at Svend havde energi og overskud i situationen til at udtænke en langsigtet plan for en fremtid med bevæge- og smertefrihed. 
 
 
Jeg hjalp Svend med anbefaling af nogle dygtige, lokale behandlere i hans område, og han gik samtidig i tænkeboks ift. om Smertefri Ryg - 8 ugers online forløb om rygtræning kunne være noget for ham.
 
 
 
 
Svend overvejede, om han var klar til:
 
 
  • En dedikeret indsats på 1 time om ugen til at se videoer med viden om rygsmerter og teste dig selv + 5 - 10 min dagligt til enkle, effektive rygøvelser. 

 

  • Nysgerrighed på din ryg, krop og på at opdage nye sammenhænge i dine smerter

 

  • At du virkelig har lysten til at lære om smerter, og at du har et fokus på at lave små ændringer i din hverdag - på den lange bane

 

  • Kort sagt; ingen resultater kommer af at gøre, som du altid har gjort - så forløbet er ikke for alle

 

  • Heldigvis er der masser af hjælp og støtte at hente i vores lukkede facebook gruppe - så du er aldrig alene i din proces
 
 
Derfor var det helt naturligt, at Svend havde brug for at overveje forløbet.
 
 
Det kommer nok ikke som en overraskelse, at han besluttede sig for at hoppe med (der er også en meget begrænset risiko, for der er tilfredshedsgaranti, som du kan læse mere om nederst på siden HER).
 
 
 
Smertefri ryg online forløb
 
 
 
Overraskende fandt Svend ud af:
 
 
På forøbet screener vi, som noget af det første, hvilke triggers der er til netop dine rygsmerter.
 
 
I Svends tilfælde var der især tegn på, at inflammation spillede en rolle, og at for lidt søvn og uoptimal kost kunne spille ind på inflammations niveauerne.
 
 
Et klassisk tegn på inflammation er, at smerterne faktisk bliver bedre af moderat bevægelse og træning, samt at smerterne er værst om natten / om morgenen, når man skal i gang. 
 
 
 
 
Svend arbejdede dedikeret med forløbets moduler om bl.a:
 
  • Hvordan du får kål på dine rygsmerter ved at sove godt og længe
  • Kost der øger din "modstandskraft" mod smerter - i Svends tilfælde kom der meget fokus på anti-inflammatorisk kost
  • Hvordan du med enkle, små øvelser på max. 5 - 10 min dagligt kan øge din bevægefrihed og mindske dine smerter
 
 
 
Svend gik faktisk så dedikeret ind i processen, at han udviklede sine egne, nye "leveregler":
 
 
  1. Gør ryggen glad (små "hverdagsøvelser", styrkeøvelser og rulleski, red.)
  2. Husk restitution (god søvn, afslapning i weekenden med madlavning og go' film mv, red.)
  3. Spis det gode (anti-inflammatorisk; fisk, grønt mv., red.)
  4. Hyg med bevægelse (gå/cykle med familie, venner og kolleger, red.)
  5. Lyt til kroppen og lær (find årsager til lændesmerter, og arbejd med dem. Varier motionsform, og leg/prøv en ny motionsform hver anden måned)
 
 
 
"Jeg har fået langt flere input til ting, jeg kan arbejde med, end jeg har fået gennem de sidste 20 år med berøring med kiropraktorer, osteopater, fysioterapeuter mm."
 
 
 
Efter online forløbets afslutning skrev Svend:
 
 
"Et spændende forløb med mange gode teori indspil, og langt bedre end jeg havde forventet. Godt at det forløb over en længere periode med reel mulighed for at følge med og finde tiden til at fordøje, teste og forstå.
 

Jeg har fået en bedre og mere holistisk forståelse af rygsmerter. Jeg har fået rigtig mange input til ting jeg kan arbejde videre med. Langt mere end jeg har fået gennem de sidste 20 år med berøring med kiropraktorer, osteopater, fysioterapeuter mm.
 

Jeg vil absolut anbefale forløbet til andre, fordi teori, øvelser og den brede tilgang giver en god forståelse og mulighed for at finde det, som er det rigtige for den enkelte – og så er prisen billig i forhold til det jeg har fået ud af det". 
 
 
 
Fast forward 2 år:

 

Svend slår sin egen tidsrekord i vasaløbet :-)  

 

Svend på ski

 

 

 
***
 
 
★ Bjarne deltog på hold 6 af "Smertefri Ryg" i 2018 ★ 
 

 

"Jeg havde ellers klaret at dømme de andre fodboldkampe på piller....... men den dag sidste efterår, måtte jeg melde afbud for første gang pga. rygsmerter".

 

Bjarne, der har haft ondt i ryggen til og fra i adskillige år fortsætter:

 

"Jeg har dømt både fodbold- og håndboldkampe i mere end 30 år, og jeg elsker det virkelig. Så der ville gå noget tabt i mit liv, hvis jeg skulle stoppe med det.

 

Faktisk er det noget af det værste, jeg kan forestille mig, at der kunne ske......."

  

Bjarne er fodbolddommer

 

OK - jeg indrømmer, at jeg ikke er den store fodboldfan, så det kan være svært lige at relatere til en fodboldkamp. Det jeg derimod sagtens kan relatere til er smerten ved at blive frataget en passion pga. at rygsmerterne sætter en bremse for den.

 

Og når jeg taler videre med Bjarne kommer det frem, at dommerlivet ikke var det eneste, som rygsmerterne satte sit præg på.

 

"Fordi jeg ikke kunne sidde ned særligt længe af gangen, var jeg blevet meget mere tilbageholdende med at deltage i familiesammenkomster og fester. På jobbet stod jeg også altid op på alle møder, og jeg skulle i det hele taget altid tænke på ikke at sidde ned længere end 10 min af gangen".

  

 

Her 7 måneder senere er situationen heldigvis en helt anden:

 

"Jeg er tilbage og dømme kampe ligesom jeg gjorde tidligere. Jeg elsker samværet, pulsen og dynamikken på banen.

 

Og så er jeg faktisk også mere sammen med mine børn og børnebørn (Bjarne, det heldige asen, har 3 børnebørn og én til på vej, red.). Fordi mit overskud er blevet større i takt med, at smertene er blevet færre, kan jeg sidde ned i længere tid af gangen.

 

Altså; jeg er stadig nødt til at tænke over, hvilke invitationer jeg siger ja til, for det dur stadig ikke at sidde ned 10 timer i streg. Dansefester er de bedste, for der kan jeg få bevæget ryggen godt, efter at have siddet ved bordet i 4 timer."

 

 

Som du sikkert har gættet gik Bjarne til stålet på "Smertefri Ryg" forløbet og gik frem trin for trin i forløbets 4 moduler:

 

Smertefri Ryg - forløbets indhold

 

Når jeg spørger ind til, hvad der især gjorde en positiv forskel for ryggen nævner Bjarne:

 

  • "Først og fremmest, at jeg nu har fået en forståelse for, at effektive rygøvelser er MEGET mere end styrketræningsøvelser for ryggen" (som Bjarne ellers har trænet en del af, som en del af hans aktive liv, red.)
  • "Jeg har brugt vejrtrækningsøvelserne en del. Særligt den, hvor man afspænder sin vejrtrækningsmuskel, har været givende for mig".
  • "Smidighedsøvelserne har virkelig hjulpet mig til at "løsne" ryggen. Især den lille smidighedsøvelse for bækkenet er god - også for ryggen".
  • "Og så har den nye smerteviden om, at smerterne ikke altid skyldes en skade i min ryg gjort en kæmpe forskel for mig"

 

 

Jeg beder Bjarne uddybe, hvad han mener med det sidste om smerteviden:

 

"Tidligere var der en del bevægelser jeg undlod at lave at frygt for, at smerterne blev forværrede. Men med den nye viden om, at smerte ikke er det samme som at ryggen er skadet, og at ryggen er en stærk struktur, har jeg overskredet mine egne grænser. Så nu bevæger jeg ryggen mere alsidigt og roterer og svajer i ryggen, som en del af mine smidighedsøvelser. 

 

Hvor jeg tidligere følte, at smerterne bestemte over mig, min hjerne og min krop - så er det nu mig der har overtaget styringen. Dukker smerterne op i et eller andet omfang - så kan jeg fjerne dem bl.a. via smidighedsøvelser og åndedrætsøvelser. Det er en kæmpe forskel i mit liv og en befrielse ift tidligere.

 

At have kontinuerlige smerter er en pine og har så stor indflydelse på ens (manglende) overskud i dagligdagen, at det næsten er ubeskriveligt. Derfor glæder det mig dagligt, at jeg igen har fået "styr" på mit liv - og er blevet langt mere aktiv og udadvendt, i stedet for konsekvent at lægge mig på sofaen når jeg kom hjem".

 

Smertefri Ryg Online Forløb

 

Om det var svært, tidskrævende og bøvlet at gennemføre "Smertefri Ryg" forløbet?

 

"Det sværeste var faktisk at erkende, at jeg skulle statse på en anden hest end min gammelkendte styrketræning. At skulle ændre i mine rutiner midt i, at smertene også tog en stor del af mit overskud.

 

Jeg overvejede også, om jeg havde tiden til at følge med på forløbet (5 - 10 min's daglig træning og 45 - 60 min pr. uge til at se videoerne i de enkelte moduler, red.). Men det viste sig ikke at være noget problem med tiden, fordi jeg kunne gennemføre forløbet lige når det passede ind i mine dagsplaner. Det er jo åbent døgnet rundt.

 

Møderne i den lukkede facebook gruppe, hvor Pernille sender LIVE-video og svarer på individuelle spørgsmål, måtte jeg dog se senere, da jeg får massage af min go'e kammerat om onsdagen lige på det tidspunkt. Men alt lå gemt på video inde i gruppen, så det var intet problem at se det efterfølgende.

 

Men der var alt at vinde, og intet at tabe - jeg SKULLE gøre noget andet".

 

 

Og nåh ja;

 

Til sidst i vores snak nævner Bjarne i en bisætning, at han da også har en aftale på reumatologisk afdeling på sygehuset dagen efter, fordi han vist nok har Morbus Bechterew (en gigtsygdom, der giver udtalt stivhed i bækken, ryg og nakke).

 

Men han har tænkt sig at høre, om han kan udskyde den planlagte opstart på biologisk medicin, fordi det går fint at bevæge og træne sig ud af, når ryggen lige "har en dum dag". 

 

For som Bjarne siger;

 

"Jeg er ligeglad med diagnosen. Det at jeg selv kan påvirke ryggen positivt er det vigtige".

 

 

Hvis du vil have din bevægefrihed igen, så du ligesom Bjarne kan dyrke dine passioner, er du hjerteligt velkommen på Smertefri Ryg - 8 ugers online forløbet..

 

 

***

 

 

★ Frank deltog på hold 12 af "Smertefri Ryg" i 2022 ★ 

 

"Jeg var bekymret for, om kurset var bygget op over en masse hårde styrketræningsøvelser, som jeg måske ikke kunne genenmføre pga. manglende tid og energi - netop fordi jeg jo havde ondt i ryggen". 

 

Mød Frank Harbo, 65 år, der har haft uspecifikke lændesmerter i perioder gennem de sidste 40 år. 

 

Frank Harbo

 

"Jeg var derfor glad for, at det startede med smidighedsøvelserne. Jeg kan huske, at jeg efter at have set de første øvelser tænkte, "nå, det ser ikke så vanskeligt/slemt ud, dem kan jeg godt klare. Jeg må dog i samme åndedrag indrømme, at jeg også samtidigt havde en kritisk stemme, der sagde: "hvordan skulle de lette øvelser dig kunne forbedre min ryg?"

 

 

Jeg møder en del rygramte som Frank. Mennesker, der har hørt, læst eller fået anbefalet at:

 

  • "Det skal gøre ondt, før det kan gøre godt"
  • "Dine rygsmerter skyldes, at du er for slap. Der skal styrketræning til at fixe smerterne"
  • "Smerte er svaghed, der forlader kroppen"
  • "No pain, no gain"
  • __________________________________ (indsæt selv, hvad du ellers har hørt)

 

Så Franks naturlige skepsis er helt forståelig.

 

 

Derfor hopper vi direkte til resultatet af 8 ugers indsats med 5-10 min's daglige (lette) øvelser:

 

"Den største forbedring er, at jeg ikke behøver at hvile 1-2 gange om dagen i 15 minutter, hvor jeg tidligere skulle ligge på ryggen med bøjede ben og trykke lænden ned i madrassen for at aflaste lænden. Det er skønt ikke at skulle det hver dag længere".

 

 

Hvad Frank egentlig endte ud med at træne, foruden de lette smidighedsøvelser?

 

Tidligere har jeg nok set rygproblemer som isoleret - ryggen har kun noget med ryggen at gøre. Lidt pudsigt, da jeg normalt har en holistisk tankegang, altså at kroppen er en helhed, men lige vedr. ryggen, så gjaldt den opfattelse ikke for mig, fandt jeg ud af. Jeg er f.eks. rigtig glad for, at jeg har fået begyndt på vejrtrækningsøvelserne. Har læst en del om emnet før, men igen..... jeg har aldrig tænkt på, at det kunne forbedre min ryg. Da jeg hørte forklaringen omkring mellemgulvsmusklen, der bliver presset nedad og derved "masserer" de indre organer ved det dybe åndedræt tænkte jeg...... nå, ja, selvfølgelig! 

 

 

Men der er også andre tilpasninger, der ikke kræver træning:

 

"Jeg er blevet opmærksom på, at rygsmerter kan stamme fra mange årsager, f.eks. at min irriterede tyktarm har sammenhæng med mine rygproblemer. Jeg har døjet med den fra tid til anden, men nu har jeg gennem kostændring fået mere styr på det. Det har helt sikkert også været medvirkende årsag til forbedringerne.

 

 

Og endelig er der kommet forbedringer på en anden front:

 

"En anden forbedring er på det mentale plan. Smerterne fylder ikke så meget som tidligere, når jeg har dage, hvor det ikke er helt så godt, eller får et mindre tilbagefald, så registrerer jeg dem og lader dem så være. Jeg falder ikke så let ind i en negativ tankegang mere, hvor jeg tænker noget lignende "Åh, nej.... nu er hele forløbet forgæves.... det bliver aldrig godt igen.... det kommer til at vare hele livet. Jeg er mere tålmodig med det hele og giver ikke smerterne så meget opmærksomhed: "ok, det er ikke så godt i dag, men jeg fik jo heller ikke lavet øvelser de sidste par dage, så det må jeg lige rette op på. Jeg har fået troen på, at det nok skal blive bedre".

 

 

***

 

 

★ Neel deltog på hold 8 af "Smertefri Ryg" i 2019 ★ 

 

"Smerterne bredte sig ud over mit liv, så de ikke kun var der om natten, men også store dele af dagen".

 

Det var status sidste sommer, da 52-årige Neel Rocco havde det værst med ryggen.

 

Grundige undersøgelser henover efteråret, hvor en masse ting blev udelukkede, viste en lille udposning på en af Neels diskusser (bruskskiver, der ligger mellem ryghvirvlerne). Men heldigvis trykkede udposningen ikke på nogle nerver. Undersøgelserne viste også let afkalkning af Neels ryghvirvler (forstadie til knogleskørhed), men det i sig plejer ikke at være smertefuldt.

 

"Så hvorfor havde jeg ondt"?

 

..... Spurgte Neel af gode grunde sig selv.

 

"Jeg er nemlig i generelt god form. Jeg har trænet regelmæssigt CORE og Pilates i de sidste 12 år, og der er ikke mange øvelser for den centrale del af kroppen, som jeg ikke kender og kan lave.

 

Jeg fik på en måde - og på en måde ikke en diagnose. Og egentlig har jeg ikke fået noget svar endnu......"

 

Og hvis der er noget, der er frustrerende, så er det IKKE at få en forklaring på eller forståelse for, hvorfor man har ondt.

 

Alle klienter jeg har mødt i mine 16 år som fysioterapeut, har ønsket en forklaring på, hvorfor de har ondt. For med den forklaring følger også en mulighed for selv at gøre noget for at blive smertefri - og for at tage forbehold i hverdagen, så man kommer smerten i forkøbet.

 

Men tilbage til Neel:

 

1. Neels rygsmerter kan faktisk skyldes den lille udposning på hendes diskus (også kaldet diskus protusion på fagsprog). Selvom udposningen ikke trykker på en nerve, kan trykket på selve diskus fibrene genere lokale farereceptorer, der så sender "faresignaler" op til hjernen.

 

I nogle tilfælde vil disse faresignaler medføre, at hjernen trækker "smertekortet", så man oplever lokale, centrale rygsmerter. I det tilfælde vil Neels rygproblemer lande under overkriften "diskogene smerter".

 

2. Det kan også være, at Neels rygsmerter intet har med diskus udposningen at gøre. I så fald havner hun i den store gruppe, der hedder "uspecifikke rygsmerter" (det gælder 80 - 90 % af mennesker med ondt i ryggen).

 

Uspecifikke rygsmerter betyder, at vi som fagpersoner ikke kan finde en specifik skade i kroppens strukturer, der kan forklare, hvorfor Neel har ondt. I forsøg, hvor man har scannet 100 mennesker UDEN rygsmerter, har 75-80 % af dem én eller flere skader, som f.eks. udposning på en diskus. Det er altså fuld ud muligt, at udposningen absolut intet har at gøre med Neels rygproblemer.

 

Jeg skabte i sin tid "Smertefri Ryg" online forløbet særligt til gruppen af mennesker med "uspecifikke rygsmerter", fordi det er så frustrerende, ikke at få "en forklaring" på rygsmerterne.

 

Smertefri Ryg Online Forløb

 

  • Forklaringen på smerterne og "logikken" i dem, er lige præcis det første vi arbejder med på modul 1.
  • Via at screene 20 faktorer i 5 hovedkategorier indsnævrer vi derefter, hvilke "triggers" netop du har til dine rygsmerter.
  • Og til sidst får du viden, øvelser og redskaber til at ændre dine "triggers" eller dit smertesystems tolkning af dem, så dine smerter minimeres og din bevægefrihed øges.

 

 

Men Neel har i mellemtiden gjort sig nogle erfaringer med ryggen

 

"Jeg har trods enkelte tilbagefald fået det generelt bedre, efter at min træning (CORE og Pilates, red.) er blevet koncenteret endnu mere, og efter at jeg har lært at variere mine bevægelser (aldrig sidde for længe, aldrig stå for længe, aldrig ligge for længe).

Når jeg har det godt, har jeg kun en smule ondt om natten / ud på morgenen - og slet ikke om dagen. Når jeg har det dårligt, har jeg småondt hele tiden, og jeg skal ændre stilling hyppigt, for at holde smerterne nede"

"Når jeg, trods bedringen, alligevel har meldt mig til "Smertefri Ryg" forløbet skyldes det, at jeg er frustreret over to ting:

 

  • Dels, at jeg får tilbagefald
  • Dels at jeg ikke altid kan gennemskue, hvad det lige er jeg har gjort "forkert", siden jeg nu har et tilbagefald

 

Pernille har en video, hvor hun forklarer, at det langt fra er altid, at der er en "mekanisk" årsag til smerterne (led, muskel, diskus, red.). Og at de også kan have noget med kost, hormoner (jeg er jo nok på vej ind i overgangsalderen) og måske vejrtrækning at gøre. Det gjorde mig interesseret.

Jeg tror nemlig, at jeg er nødt til at udvide mit søgefelt, hvis jeg skal komme det her til livs"

 

 

At "udvide søgefeltet" er lige præcis det vi gør på "Smertefri Ryg" Online Forløbet:

 

  • Hvilken rolle spiller søvn, stress, kost og væske ift. ondt i ryggen?
  • Du lærer at teste dig selv, så du kun laver rygtræning/ændringer i dit liv, der bedrer dine smerter og øger din bevægefrihed
  • Test af og øvelser for din vejrtrækning. 
  • Smidighedsøvelser for bl.a din ryg, hofter og fødder så din bevægefrihed øges
  • Test og træning af din balance. Denne vigtige sans spiller ind på din ubevidste aktivering af bl.a dine rygmuskler
  • Hvilken rolle mentalt stress kan spille i rygsmerter, og hvordan afspænding kan være en vigtig brik i en smertefri ryg
  • Hvordan du med enkle øvelser og på max. 5 min dagligt kan sætte kursen for et smerteFRIT liv

 

Så Neel og jeg skal i gang med at efterforske, om det er den diskusudposning, der er den største smertetrigger eller om det er nogle af de ovenstående faktorer.

 

 

Helt konkret er planen:

 

1. Hvis det tyder på, at den primære "smertetrigger" er diskus udposningen, går vi i gang med at gøre Neels hverdag "diskusvenlig" og vi afprøver effekten af såkalde McKenzie-øvelser, der ofte bruges i behandlingen af diskusproblemer.

 

McKenzie-øvelser er ikke en fast del af de 4 moduler i "Smertefri Ryg" forløbet, men vores LIVE-video møder i den lukkede "Smertefri Ryg" facebook gruppe indeholder altid punktet "individuel rådgivning", hvor jeg hjælper den enkelte med ekstra tilpasning / øvelser.

 

 

2. Hvis det viser sig, at smerterne mere trigges af andre faktorer, får vi dem indsnævret via det store smertetrigger-spørgeskema i modul 1, og så får Neel redskaber henover de 4 moduler til at ændre / øve netop det, der trigger hendes smerter.

 

Så min opgave er, at hjælpe Neel til at blive "selvkørende" via den indsigt og forståelse samt de redskaber og øvelser, som "Smertefri Ryg"-forløbet indeholder. Så hun til sidst kan opnå det her mål:

 

"Jeg drømmer allermest om, at kunne sove hele natten igennem hver nat, og ikke vågne ud på morgenen fordi min ryg værker."

 

 

Smertefri Ryg

 

Navn:
E-mail: