Loading...

 

Rygsmerter sucks!

 

Rygmerter er møg ubehagelige, irriterende og frustrerende - grrrrrrr! Men smerte redder også liv hver dag. Det er ret "praktisk", at at få ondt, når din blindtarm er betændt. Det får dig til at opsøge læge og blive behandlet. Men hvorfor er det så, at du får ondt i ryggen igen og igen? 

 

Hjernen styrer rygsmerter

 

Det er i hjernen, at smerten "bor" - selvom det føles i ryggen. Betyder det så, at du tænker dig til rygsmerter? NEJ - det er primært i de ubevidste og ikke viljestyrede dele af hjernen, at smerten opstår.

 

Når du skader f.eks. et led i ryggen, sender små "følere" i ryggen signaler til hjernen om, at der er sket en skade. Hjernen sammenholder den information med andre indkommende informationer (syn, hørelse, lugt osv.). På baggrund af alle inputs og udfra tidligere erfaringer, vurderer hjernen hvad der egentlig foregår i ryggen. Hvis vurderingen bliver, at "der er fare på færde", vil du få ondt. Hvis vurderingen bliver, at der ikke er "fare på færde", vil du forblive smertefri.

 

Rygsmerter - sådan kan du selv påvirke dem

 

Smerte er officielt defineret som "en ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelser, der opstår i forbindelse med aktuel eller potentiel vævsskade, eller beskrevet i termer af en sådan" (IASP - International Association of the Study of Pain).

Det betyder, at rygsmerter kan opstå, når du skader noget i ryggen. Men rygsmerter kan også opstå, hvis der bare er en trussel om en forestående skadelig situation. 

 

 

Alle undtagelserne er DIT held!

 

Dit held er altså, at rygsmerter kan opstå uden, at der er noget som helst, der er skadet. Værd at huske på, næste gang du får ondt i ryggen, når du rækker ud efter kaffekanden. Eller når du får ondt af at samle sokkerne op fra gulvet. I de tilfælde får du ondt, fordi din hjerne opfatter, at du er truet (på din overlevelse). Mulige trusler kan være:

 

Influenza/anden sygdom er i gang med at blive nedkæmpet af dit immunsystem

 

Søvnunderskud. 4 døgn med under 6 timers søvn er nok til at øge din smertefølsomhed med over 30 %

 

Du har ikke drukket nok væske

 

Hormonel cyklus - mange kvinder er mere smertefølsomme under hhv. ægløsning og menstruation

 

"Truende tanker" (deadlines, krav, præstationer mv.)

 

......fortsæt selv listen af "trusler" i din hverdag :-) 

 

 

Har min ryg så ingenting med rygsmerter at gøre?

 

Jo, muligvis.

 

En trussel kan også være slidte led og disci i din ryg, stive led, der bevæger sig dårligt osv. Alle de mulige trusler ryger over på den ene side af "apotekervægten" i hjernen, mens alt, der lader til at fungere optimalt er "modvægten" på den anden side. Hvis "trusselssiden" vejer tungest, stiger din risiko for at få ondt i ryggen.

 

Omvendt ved vi fra videnskabelige forsøg, at f.eks. slid i ryggen ikke altid giver smerter. Hvis man scanner voksne mennesker, der ikke har ondt i ryggen, har ca. 80 % én eller flere skader/slid forandringer i ryggen.

 

Kunne det ikke være dejligt, at være blandt de 80 % uden smerter?

 

 

Smid noget "trusselsvægt"

 

Du kan mindske din risiko for at få rygsmerter ved at smide noget "trusselsvægt":

 

  • Hold ryggen stærk, smidig og velfungerende (kigger vi på sammen i de næste mails på dette gratis online kursus)
  • Sov nok de aller fleste nætter (7-8 timer)
  • Spis og drik optimalt
  • Kvit smøgerne
  • Træk vejret optimalt (kigger vi på om 1 min)
  • Smid en anden type "trusselsvægt" relevant for dig....... :-)
 

 

Breathe.....

 

Din vejrtrækning bliver ofte påvirket, når du har ondt. Har du lagt mærke til, at du ofte holder vejret, når du har smerter?

Her i første mail forsøger vi at smide noget "trusselsvægt" ved at sikre, at din vejrtrækning fungerer optimalt:

 

  

Vejrtrækningen fungerer ubevidst de fleste af døgnets timer.

Du har muligheden for at påvirke den, ved at lave denne bevidste øvelse morgen og aften. Lav 20 vejrtrækninger. Bare lav øvelsen indtil vi skrives ved igen i næste mail om 5 dage, og registrer hvordan det påvirker din ryg.

 

I næste mail lærer du at teste, præcis hvilke øvelser, der er optimale for DIG. 

 

Go' fornøjelse med det til vi skrives ved igen.

 

 

Akutte rygsmerter? 

Kom dig hurtigst med disse 3 vitale råd til ondt i lænden.

 

 

Smertefrie Hilsner fra Pernille

 

Fysioterapeut Pernille Springer underviser i rygsmerter 

 

Har du en "rygudfordret" ven, der kunne have glæde af denne viden? Del gerne denne side i en mail, eller på Facebook - TAK.

 

Har du modtaget denne side af en ven?

Få 4 ugers GRATIS online kursus: "Bliv stærk, smidig og minimer dine rygsmerter - Test dig selv og find netop DINE rygøvelser" - KLIK HER!